Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda rabarbar jest warzywem, a jego łodygi przypominają seler, jednak znakomicie łączy się z owocami i bywa uznawany za owoc. Zazwyczaj przygotowuje się z niego ciasta, racuchy i kompoty, tymczasem rabarbar zagra pierwsze skrzypce jako bohater nalewki. Nalewkę z rabarbaru możesz uszlachetnić dodając do niej płatki lub owoce dzikiej róży, truskawki lub poziomki. Nalewka jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć potrzebuje dużo czasu, by nabrać swoich właściwości. Napój wspaniale smakuje samodzielnie, jako element słodkich drinków lub „wkładka” do herbaty w zimowy wieczór. Nalewki możesz używać jako ponczu do nasączania ciasta lub po prostu wypić kieliszek, gdy przyjdzie ochota na małą, alkoholową przyjemność.
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania naczynia. Najlepszy będzie duży słój, który musisz uprzednio umyć gorącą wodą z detergentem (lub w zmywarce) i osuszyć. Poza tym porządnie umyj, a nawet wyszoruj szczoteczką rabarbar. Jakiekolwiek zabrudzenia mogą spowodować, że nalewka się zepsuje. Odetnij z łodyg zdrewniałe końcówki i pokrój resztę na około 2 cm kawałki. Rozpuść cukier w alkoholu.
Włóż kawałki rabarbaru do słoja i zalej alkoholem z cukrem lub miodem. Zakręć słój i potrząśnij nim, a następnie odstaw w zacienione miejsce.
Po miesiącu otwórz słój, przecedź na sicie rabarbar i przelej nalewkę do butelki lub karafki. Zakręć szczelnie i przechowuj w ciemnym miejscu.