Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda rabarbar jest warzywem, a jego łodygi przypominają seler, jednak znakomicie łączy się z owocami i bywa uznawany za owoc. Zazwyczaj przygotowuje się z niego ciasta, racuchy i kompoty, tymczasem rabarbar zagra pierwsze skrzypce jako bohater nalewki. Nalewkę z rabarbaru możesz uszlachetnić dodając do niej płatki lub owoce dzikiej róży, truskawki lub poziomki. Nalewka jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć potrzebuje dużo czasu, by nabrać swoich właściwości. Napój wspaniale smakuje samodzielnie, jako element słodkich drinków lub „wkładka” do herbaty w zimowy wieczór. Nalewki możesz używać jako ponczu do nasączania ciasta lub po prostu wypić kieliszek, gdy przyjdzie ochota na małą, alkoholową przyjemność.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1165
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13630
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1165
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13630
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania naczynia. Najlepszy będzie duży słój, który musisz uprzednio umyć gorącą wodą z detergentem (lub w zmywarce) i osuszyć. Poza tym porządnie umyj, a nawet wyszoruj szczoteczką rabarbar. Jakiekolwiek zabrudzenia mogą spowodować, że nalewka się zepsuje. Odetnij z łodyg zdrewniałe końcówki i pokrój resztę na około 2 cm kawałki. Rozpuść cukier w alkoholu.
Włóż kawałki rabarbaru do słoja i zalej alkoholem z cukrem lub miodem. Zakręć słój i potrząśnij nim, a następnie odstaw w zacienione miejsce.
Po miesiącu otwórz słój, przecedź na sicie rabarbar i przelej nalewkę do butelki lub karafki. Zakręć szczelnie i przechowuj w ciemnym miejscu.