Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda rabarbar jest warzywem, a jego łodygi przypominają seler, jednak znakomicie łączy się z owocami i bywa uznawany za owoc. Zazwyczaj przygotowuje się z niego ciasta, racuchy i kompoty, tymczasem rabarbar zagra pierwsze skrzypce jako bohater nalewki. Nalewkę z rabarbaru możesz uszlachetnić dodając do niej płatki lub owoce dzikiej róży, truskawki lub poziomki. Nalewka jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć potrzebuje dużo czasu, by nabrać swoich właściwości. Napój wspaniale smakuje samodzielnie, jako element słodkich drinków lub „wkładka” do herbaty w zimowy wieczór. Nalewki możesz używać jako ponczu do nasączania ciasta lub po prostu wypić kieliszek, gdy przyjdzie ochota na małą, alkoholową przyjemność.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37224
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9213
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37224
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9213
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania naczynia. Najlepszy będzie duży słój, który musisz uprzednio umyć gorącą wodą z detergentem (lub w zmywarce) i osuszyć. Poza tym porządnie umyj, a nawet wyszoruj szczoteczką rabarbar. Jakiekolwiek zabrudzenia mogą spowodować, że nalewka się zepsuje. Odetnij z łodyg zdrewniałe końcówki i pokrój resztę na około 2 cm kawałki. Rozpuść cukier w alkoholu.
Włóż kawałki rabarbaru do słoja i zalej alkoholem z cukrem lub miodem. Zakręć słój i potrząśnij nim, a następnie odstaw w zacienione miejsce.
Po miesiącu otwórz słój, przecedź na sicie rabarbar i przelej nalewkę do butelki lub karafki. Zakręć szczelnie i przechowuj w ciemnym miejscu.