Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka aroniowa

Nalewka aroniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 375

Dodano:

Odsłon: 5607

najlepsza z aronii z własnego krzaczka!

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Aronię oczyścić z szypułek, umyć i włożyć do dużego garnka razem z umytymi listkami i zalać wodą.

  2. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20minut. Pozostawić na 24h, żeby wszystkie smaki zdążyły się wymieszać.

  3. Po 24 godzinach nalewkę przecedzić, tak aby pozbyć się owoców i liści - nie będą już nam potrzebne. Przecedzoną nalewkę podgrzać z cukrem i kwaskiem do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać spirytus i rozlewać do butelek (mi z tej porcji wyszło nieco ponad 5 litrów nalewki o mocy około 19%). Odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie można się delektować :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń