Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza z aronii z własnego krzaczka!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11632
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 84
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8100
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1122
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11632
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 84
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8100
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1122
Składniki
Aronię oczyścić z szypułek, umyć i włożyć do dużego garnka razem z umytymi listkami i zalać wodą.
Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20minut. Pozostawić na 24h, żeby wszystkie smaki zdążyły się wymieszać.
Po 24 godzinach nalewkę przecedzić, tak aby pozbyć się owoców i liści - nie będą już nam potrzebne. Przecedzoną nalewkę podgrzać z cukrem i kwaskiem do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać spirytus i rozlewać do butelek (mi z tej porcji wyszło nieco ponad 5 litrów nalewki o mocy około 19%). Odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie można się delektować :)