Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza z aronii z własnego krzaczka!
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 97
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Aronię oczyścić z szypułek, umyć i włożyć do dużego garnka razem z umytymi listkami i zalać wodą.
Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20minut. Pozostawić na 24h, żeby wszystkie smaki zdążyły się wymieszać.
Po 24 godzinach nalewkę przecedzić, tak aby pozbyć się owoców i liści - nie będą już nam potrzebne. Przecedzoną nalewkę podgrzać z cukrem i kwaskiem do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać spirytus i rozlewać do butelek (mi z tej porcji wyszło nieco ponad 5 litrów nalewki o mocy około 19%). Odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie można się delektować :)