Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza z aronii z własnego krzaczka!
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3146
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 519
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2291
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3146
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 519
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2291
Składniki
Aronię oczyścić z szypułek, umyć i włożyć do dużego garnka razem z umytymi listkami i zalać wodą.
Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20minut. Pozostawić na 24h, żeby wszystkie smaki zdążyły się wymieszać.
Po 24 godzinach nalewkę przecedzić, tak aby pozbyć się owoców i liści - nie będą już nam potrzebne. Przecedzoną nalewkę podgrzać z cukrem i kwaskiem do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać spirytus i rozlewać do butelek (mi z tej porcji wyszło nieco ponad 5 litrów nalewki o mocy około 19%). Odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie można się delektować :)