Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza z aronii z własnego krzaczka!
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10466
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4725
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10466
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4725
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 251
Składniki
Aronię oczyścić z szypułek, umyć i włożyć do dużego garnka razem z umytymi listkami i zalać wodą.
Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20minut. Pozostawić na 24h, żeby wszystkie smaki zdążyły się wymieszać.
Po 24 godzinach nalewkę przecedzić, tak aby pozbyć się owoców i liści - nie będą już nam potrzebne. Przecedzoną nalewkę podgrzać z cukrem i kwaskiem do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać spirytus i rozlewać do butelek (mi z tej porcji wyszło nieco ponad 5 litrów nalewki o mocy około 19%). Odstawić w ciemne i najlepiej chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie można się delektować :)