Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry. W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.