Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z korzennymi przyprawami - rozgrzewająca, ale nie zwala z nóg! No, chyba że smakiem :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 595
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 595
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Gruszki obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki średniej wielkości, jak nam wyjdzie. Wsypujemy do 4-litrowego słoja.
Do gruszek dosypujemy obrany i pokrojony na kilka części imbir, przekrojoną laskę wanilii i resztę przypraw. Zalewamy letnią wodą, w której rozpuściliśmy cukier. Dolewamy wódkę i zakręcamy słój. Potrząsamy delikatnie, aby wszystko się wymieszało i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Nie przejmujemy się, jeśli będzie mętne.
Po 6 tygodniach oddzielamy gruszki od płynu. Owoce można wykorzystać np. do ciasta. Płyn zaś filtrujemy. Jeśli zależy nam na tym, aby była bardzo klarowna, trzeba to zrobić przez baaaardzo gęste sito, gazę lub filtr do kawy. Jeżeli nie przeszkadza Wam gruszkowy osad, wystarczy jedynie zgrubnie przefiltrować przez sitko aby oddzielić malutkie kawałeczki gruszek. Przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy - można już próbować, ale im starsza, tym lepsza. Mi wyszło nieco ponad 2 litry około 20-procentowej nalewki.