Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę gruszkowa robię od 3 lat z rzędu i za każdym razem wychodzi lepsza niż poprzedniego roku, co znaczy, że się uczę i robię postępy. Z podanego przepisu powinno wyjść około 900 ml nalewki przed ostatecznym przecedzeniem 4 miesiąca. Spróbujcie swoich sił w nalewce z gruszek. Jest naprawdę smaczna. Nigdy bym nie pomyślała, że gruszki od koleżanki z ogrodu rozpoczną moją przygodę z nalewkami.
Butelka, słój, szpatułka, szklane naczynie, durszlak lub sitko
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Składniki
Usunąć gniazda z gruszek, pokroić na ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki.
Przełożyć gruszki do słoja lub ceramicznego naczynia z pokrywką, zasypać cukrem, dodać kardamon, cynamon i goździki i dobrze wymieszać.
Tak przygotowane owoce odstawić na 2 -3 dni, aby puściły sok. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem lub wymieszać.
Po 2-3 dniach odcedzić gruszki na durszlaku lub przez sitko, wyjąć przyprawy, a do soku dodać wódkę.
Całość przelać do butelki lub butelek i odstawić na 4 miesiące. Od czasu do czasu potrząsnąć. Im dłużej nalewka stoi, tym bardziej jest klarowna. Po 4 miesiącach odcedzić przez gazę, aby uzyskać klarowny napój. Gruszki można zużyć na deser, naleśniki, placki albo wypieki. Ja zrobiłam mus gruszkowy, który zamieszczam jako osobny przepis.