Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta nalewka będzie hitem każdej imprezy i idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Kieliszek błękitnego jak niebo w Saint-Tropez likieru, przybranego palemką i kawałkiem tropikalnego owocu pozwoli Ci się poczuć jak na egzotycznych wakacjach. Trunek ma przyjemny, słodki smak i obłędny zapach. Najpierw czujesz słodycz cukierków, później alkoholowy rzut, a na koniec zostaje charakterystyczny dla lodowych landrynek posmak. Nalewka z pewnością zachwyci osoby, które preferują lekkie drinki o zrównoważonej zawartości alkoholu. Likier podany samodzielnie najlepiej smakuje intensywnie zmrożony lub z dodatkiem kostek lodu. Aby przygotować alkoholowy koktajl, dolej do niebieskiego trunku trochę soku ananasowego lub gruszkowego i dorzuć plasterek limonki.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1318
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1893
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 624
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1318
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1893
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 624
Składniki
Wykonanie tej nalewki jest banalnie proste, jednak zawiera jeden element, który wymaga odrobinę twojej uwagi i cierpliwości.
Odwiń cukierki z papierków i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj na bardzo, bardzo małym ogniu, aby landrynki się nie przypaliły. W międzyczasie mieszaj miksturę łyżką i nie martw się, jeśli cukierki przykleją się do niej. Z czasem wszystko się rozpuści. Powstały syrop odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Gdy zawartość garnka będzie zimna, połącz ją z alkoholem i przelej do czystych butelek. Jeśli preferujesz mocniejsze nalewki, użyj 700 ml wódki, a jeśli mniej – wystarczy dolać 500 ml. Likier jest w zasadzie gotowy, jednak jeśli poleżakuje przez kilka dni, powinien nabrać większej mocy.
Jest też inny sposób wykonania tej nalewki, który nie wymaga użycia wody. Rozsyp landrynki, przykryj folią spożywczą i pokrusz je za pomocą wałka do ciasta. Wsyp cukierki bezpośrednio do alkoholu i zakręć butelkę. Nalewka potrzebuje kilku do kilkunastu dni, by landrynki całkowicie się rozpuściły. Musisz tylko potrząsać butelką od czasu do czasu, szczególnie dlatego, że fragmenty cukierków lubią przyklejać się do ścianek.
Likier z lodowych landrynek podawaj obowiązkowo schłodzony.