Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26632
Dodano: 03.07.2020
Odsłon: 9908
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Kilogram dojrzałych owoców agrestu umyć na sicie, obrać z szypułek - ogonków i przekroić na połówki. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. Dodać laskę wanilii, kawałek świeżego imbiru i mały kawałek kory cynamonu. Tak przygotowaną nalewkę w słoju odstawiamy na 2 tygodnie,od czasu do czasu pomieszać słojem. Po 2 tygodniach oddzielamy nalew od owoców. Owoce zasypujemy cukrem a wytrawny nalew wlewamy do butelek. Słój z owocami zasypanymi cukrem odstawiamy na 14 dni żeby rozpuścił się cukier i wyciągnął z owocu resztę soku z alkoholem. Codziennie potrząsamy i mieszamy słojem. Po okresie 14 dni zlewamy słodki nalew i mieszamy go z pierwszym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy filtrujemy po kilku dniach i wlewamy do butelek. Butelki wynosimy do ciemnego chłodnego miejsca (piwnica) na minimum 6 miesięcy. Nalewka jest dobra do spożycia po tym okresie, ale im starsza jest, tym smaczniejsza i mocniejsza. Owoce zużywam do wypieku ciasta :)
Działanie:
Środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. NAPRAWDĘ POMAGA :)
Dawkowanie:
Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 03 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam domowe leczenie takimi specyfikami :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 03 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Agrestówka? I to w celach zdrowotnych ? Nie wiedziałam, że agrest tak dobrze wpływa na organizm - nie doceniałam tego krzaczka:) Dobrze wiedzieć.4 Kto głosował? | Odpowiedz