Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moją kolekcję nalewek musiałam powiększyć chociaż o 1 butelkę z dzikiego winogrona, gdyż ciężko jest się zaopatrzyć w większą ilość tych owoców. Nalewka jest bardzo smaczna.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5442
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1803
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5360
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1863
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5442
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1803
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5360
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1863
Składniki
Winogrona obieramy, myjemy i zalewamy w słoiku alkoholem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Musimy codziennie mieszać, potrząsając słoikiem żeby cukier się rozpuścił.
Po 2 tygodniach zlewamy nalew słodki, odciskamy w pieluszce tetrowej owoce. Do nalewu słodkiego wlewamy nalew wytrawny, mieszamy i wlewamy do butelki. Odstawiamy na minimum 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Nalewka im starsza tym ma lepszy smak. Nalewkę pijemy schłodzoną.