Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka wiśniowa jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać. Nalewka na zdjęciu jest z 2016 roku, nadal dojrzewa.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2693
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2693
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3042
Składniki
Wiśnie opłukać pod bieżącą wodą, przebrać i wydrylować.
Wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 5 l.
Zalać alkoholem 60% i odstawić na 6 tygodni co jakiś czas mieszając.
Po upływie tego czasu alkohol zlać do drugiego naczynia i umieścić w chłodnej piwnicy, wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie resztę soku i alkoholu z owoców, zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej odlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę przechowujemy w ciemnym chłodnym pomieszczeniu do całkowitego sklarowania. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy. Owoce z nalewki zużywamy do ciasta.