Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka orzechowa z anyżem

Nalewka orzechowa z anyżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48612

Dodano:

Odsłon: 2048

Przepis wypatrzyłam u Gosi. Naleweczka przygotowana w ten sposób jest pyszna, rozgrzewająca i słodziutka. Polecam!

Składniki

  • zielone orzechy 8 sztuk
  • wódka czysta 500 ml
  • woda 2 szklanki
  • cukier 2 szklanki
  • anyż 2 gwiazdki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy skórkę nożem (4 nacięcia w dowolnym miejscu). Tak przygotowane orzechy wrzucamy do słoika, dodajemy gwiazdki anyżu, całość zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 5 dni.
    Po pięciu dniach zagotowujemy wodę z cukrem. Od momentu zagotowania syrop gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie studzimy.
    Zimny syrop wlewamy do orzechówki. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na
    6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i zamykamy w butelce.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń