Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wypatrzyłam u Gosi. Naleweczka przygotowana w ten sposób jest pyszna, rozgrzewająca i słodziutka. Polecam!
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 37
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 105
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 37
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 105
Składniki
Orzechy myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy skórkę nożem (4 nacięcia w dowolnym miejscu). Tak przygotowane orzechy wrzucamy do słoika, dodajemy gwiazdki anyżu, całość zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 5 dni. Po pięciu dniach zagotowujemy wodę z cukrem. Od momentu zagotowania syrop gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie studzimy. Zimny syrop wlewamy do orzechówki. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i zamykamy w butelce. Smacznego.