Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę świerkową warto wykorzystać podczas walki z grypą i przeziębieniem (ból gardła, kaszel), pijąc trunek w niewielkich ilościach ( 1 mały kieliszek nalewki 2 - 3 razy dziennie ) lub wcierając w klatkę piersiową i plecy. Nalewka świerkowa pomoże także osobą zmagającym się z bólami stawów, odczują one ulgę , wcierając nalewkę w bolące miejsca. Niektórzy stosują ją też w dolegliwościach żołądkowych.
duży słój, ostry nożyk, waga kuchenna, gaza lub gęste sitko, butelki, lejek,
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 125
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 402
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 124
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 172
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 125
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 402
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 124
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 172
Składniki
Pędy świerku zbieramy w maju, z drzew, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Ważne, aby nie obrywać wszystkich pędów z gałązek, trzeba zostawić część, aby drzewo mogło rosnąć. Zebrane pędy świerku opłucz pod bieżącą wodą (np. na sitku), połam lub pokrój nożem na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Dodaj owoce jałowca, kłącze tataraku, całość zalej winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie zawartość słoja przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z pędów. Z cukru i wody przygotuj syrop, wystudź. Wymieszaj syrop cukrowy ze zlanym nalewem. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. W tym czasie nalewka się nieco wyklaruje.
Następnie rozlej trunek do butelek ( najlepiej małych z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Życzę zdrowia !