Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę świerkową warto wykorzystać podczas walki z grypą i przeziębieniem (ból gardła, kaszel), pijąc trunek w niewielkich ilościach ( 1 mały kieliszek nalewki 2 - 3 razy dziennie ) lub wcierając w klatkę piersiową i plecy. Nalewka świerkowa pomoże także osobą zmagającym się z bólami stawów, odczują one ulgę , wcierając nalewkę w bolące miejsca. Niektórzy stosują ją też w dolegliwościach żołądkowych.
duży słój, ostry nożyk, waga kuchenna, gaza lub gęste sitko, butelki, lejek,
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 50
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 67
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5103
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 123
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 50
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 67
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5103
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 123
Składniki
Pędy świerku zbieramy w maju, z drzew, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Ważne, aby nie obrywać wszystkich pędów z gałązek, trzeba zostawić część, aby drzewo mogło rosnąć. Zebrane pędy świerku opłucz pod bieżącą wodą (np. na sitku), połam lub pokrój nożem na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Dodaj owoce jałowca, kłącze tataraku, całość zalej winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie zawartość słoja przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z pędów. Z cukru i wody przygotuj syrop, wystudź. Wymieszaj syrop cukrowy ze zlanym nalewem. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. W tym czasie nalewka się nieco wyklaruje.
Następnie rozlej trunek do butelek ( najlepiej małych z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Życzę zdrowia !