Napoje Przepis na:
Nalewka truskawkowa (stara receptura).

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19338
Dodano: 18.04.2018
Odsłon: 9910
Składniki
- truskawki 2 kg
- cukier 0,5 kg
- woda 250 ml (1 szklanka)
- kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
- wódka 0,5 l
- spirytus 0,5 l
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Dwa kilogramy bardzo dojrzałych truskawek przebrać i szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać pół litra spirytusu i pół litra wódki razem wymieszanych. Pozostawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po dłuższym trzymaniu małe pesteczki na owocach wytworzą goryczkę. Po 24 godzinach nalew zlewamy. Owoce wycisnąć i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
-
Przygotować syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Nalewkę delikatnie wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Można zalać parafiną. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Czas przygotowania: 1 miesiąc
Komentarze do przepisu (2)

ErJot 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Chętnie bym skosztowała:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna,czekam na truskawki:)0 Kto głosował? | Odpowiedz