Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą, kiedy będziemy chcieli przypomnieć sobie zapach lata wystarczy odkorkować butelkę takiego trunku - obłędne doznania zapachowo/smakowe gwarantowane :)
Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.
2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy.
Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:
Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy.
To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.
Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.
Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę
...domowa cytrynówka z miodem i spirytusem można powiedzieć że to klasyk! Szy...
Odsłon: 74793
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 34
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10459
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 352
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 112
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 34
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10459
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 352
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 112
Składniki
Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.
2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy. Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:
Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy. To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.
Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.
Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę
Przepisy Napoje
Napoje
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Napoje
Domowy napój izotoniczny
Napoje
Koktajl z truskawek i banana
Napoje
Domowa lemoniada z syropem miętowym
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Pyszny koktajl owocowy na bazie jogurtu. Składniki są podane na dzbanek ok. 1...
Odsłon: 17
Domowy napój izotoniczny
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 58