Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą, kiedy będziemy chcieli przypomnieć sobie zapach lata wystarczy odkorkować butelkę takiego trunku - obłędne doznania zapachowo/smakowe gwarantowane :)
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90991
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37773
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 252
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90991
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37773
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 252
Składniki
Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.
2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy. Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:
Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy. To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.
Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.
Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę