Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować nalewkę tybetańską, nie musisz wyruszać w podróż w dalekie Himalaje. Wystarczy, że przespacerujesz się do własnego ogródka lub pobliskiego warzywniaka. Do wykonania „eliksiru młodości” potrzebujesz tylko kilka główek czosnku oraz spirytus. Nazwa nalewki faktycznie związana jest z Tybetem i jest efektem wyprawy grupy badawczej UNESCO w 1971 r., dzięki której w jednym z klasztorów tybetańskich znaleziono tę starożytną recepturę. Wykonanie nalewki tybetańskiej jest niesamowicie łatwe, jednak aby kuracja była skuteczna, należy ściśle przestrzegać wyznaczonych ilości do spożycia. Wyciąg czosnkowy oczyszcza i regeneruje, powodując że organizm młodnieje nawet o kilkanaście lat. Nalewka wzmacnia naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałowi serca, chorobom wieńcowym oraz namnażaniu się nowotworowych komórek. Dodatkowo ma silne działanie detoksykujące cały organizm, poprawia odporność i witalność. Siła działania czosnkowego wyciągu jest tak duża, że kurację można wykonywać tylko raz na kilka lat. Przeciwwskazaniem do stosowania terapii czosnkowej jest niewydolność wątroby, wrzody żołądka i poważne problemy z układem pokarmowym, a także ciąża i karmienie piersią.
Składniki
Po wskazanym czasie odkręć słoik, przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do ciemnej butelki, najlepiej z korkiem zawierającym kroplomierz. Zakręć butelkę i odstaw nalewkę w chłodne (jednak nie do lodówki) miejsce na 7-14 dni. Po tym czasie wyciąg jest gotowy do spożycia.
Nalewkę pijemy na noc, około 2 godziny po ostatnim posiłku. Zwykle porcja wynosi około 60 kropli. Możesz również zastosować dawkowanie mnichów tybetańskich, którzy radzili pić nalewkę stopniowo zwiększając jej ilości, aż wypije się całą butelkę. Czyli jeżeli pierwszego dnia wypijasz 8 kropli nalewki, kolejnego wypij 12 itd. Po 7 dniach wypijaj po 60 kropelek. Taką kurację stosuj najwyżej raz na rok.
W tym przepisie możesz wykorzystać całe ząbki czosnku, jednak dla najlepszego efektu, obierz czosnek z łusek i zetrzyj go na tarce, a następnie rozgnieć nożem na miazgę lub przeciśnij przez praskę. Przygotuj wyparzony słoik i włóż do niego rozdrobniony czosnek. Wlej do słoika spirytus i porządnie zakręć słoik. Odstaw w zacienione miejsce na 10 dni i wstrząśnij od czasu do czasu, by składniki się dokładniej połączyły.