Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak wiśniowej nalewki znamy wszyscy ale dodatek świeżej lawendy zmienia jej moc i smak. Polecam gorąco.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47789
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165646
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 417
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47789
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165646
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 417
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Wiśnie umyć i wypestkować.. Przełożyć do słoja. Dodać cukier, odłożone wcześniej pestki (które nadają nalewce migdałowego posmaku), liście i gałązki lawendy. Ustawić na słonecznym parapecie na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem by ułatwić rozpuszczenie cukru.
Po trzech tygodniach odlać sok i dodać spirytus. Odstawić na kolejne trzy tygodnie. Ewentualnie rozcieńczyć do mocy jaka nam najbardziej odpowiada.