Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z białych winogron jest smaczna, aromatyczna, doskonale sprawdzi się też jako dodatek do deserów lub herbaty, szczególnie podczas zimowych wieczorów. Taką nalewką możemy poczęstować gości podczas okazjonalnych czy świątecznych spotkań.
duży słój, nożyk, gaza, butelki
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5305
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 405
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5305
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 405
Składniki
Na nalewkę najlepsze będą dobrze dojrzałe słodkie owoce białych winogron. Winogrona opłucz , osusz z nadmiaru wody, oderwij z gałązek. Jeśli są to duże owoce przekrój je na połówki, jeśli małe możesz rozgnieć je lekko drewnianą czystą pałką . Winogrono wrzuć do czystego słoja. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , wrzuć do słoja. Dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki oraz cukier. Całość zalej wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem, zakołysz nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 4 - 5 tygodni. W tym czasie od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo. Dodatkowo przefiltruj trunek przez bibułę filtracyjną , a najlepiej przelej do czystego słoja, słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni, w tym czasie naleweczka sama ładnie się nam wyklaruje. Klarowną nalewkę rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na kilka miesięcy, w tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Zamiast cukru do nalewki możemy dodać miodu, ale o jasnym kolorze np. wielokwiatowego. Trzeba też pamiętać, że dodatek miodu sprawi, iż wytrąci się on podczas dłuższego leżakowania na spodzie butelki. Jeśli ktoś ma słodką odmianę winogrona i lubi bardziej wytrawne trunki to może pominąć dodatek cukru lub miodu do nalewki. Można też dodać do nalewki 100 - 150 ml wody, nalewka będzie wtedy delikatniejsza.