Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka jest pyszna i zdrowa. Zawiera kumaryny, olejki eteryczne, glikozydy i wiele innych substancji, które działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i oczyszczająco.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1164
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1164
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Rozłóż kwiaty lilaka na białym płutnie na 2 godziny, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i się upewnij, że nie ma w nich żadnych stworzeń. Włóż kwiaty do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odstaw w słoneczne i suche miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, po 14 dniach przelej powstały napój przez gazę. Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną do tego część do butelki. Do wewnętrznego użytku reszty płynu, co pozostało na nalewkę, dodaj miksturę z wody, cukru lub miodu i cytryny. Odstaw całość w ciemne miejsce do meceracji nalewki. Potrwa to ok. 3-6 miesięcy, nalewka będzie gotowa do spożycia. Zaletą każdej nalewki jest jej długie leżakowanie.
UWAGI: Przy dolegliwościach: wersję słodzoną, pijemy: mały kieliszek 3 razy dziennie. Okłady na bolące stawy (wersja wytrawna): 30 kropel nalewki rozpuszczamy w odrobinie ciepłej, przegotowanej wody, wcieramy w chore miejsca, albo używamy do kompresów na noc (skrapiamy gazę, przykładamy do bolącego miejsca, owijamy folią i zabandażowujemy). Rano skórę przemywamy i nawilżamy kremem.