Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1468 Ocena: 19279

Dodano:

Odsłon: 18996

Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju.

  2. Zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 sierpnia 2017 przepyszna i aromatyczna ,że też nie mogę degustować takich specjałów:( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń