Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 838
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11173
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3984
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1381
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 838
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11173
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3984
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1381
Składniki
Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju.
Zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.