Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z dzikiej róży z miodem to propozycja dla wszystkich miłośników słodkich i mocnych alkoholi. Charakterystyczny, różany smak wzbogacony miodem to prawdziwa gratka na jesienne i zimowe wieczory. Może stanowić świetny dodatek do herbaty. Kieliszek nalewki rozgrzeje w zimowe wieczory. Dużą zaletą tego alkoholu jest możliwość długotrwałego przechowywania w spiżarce. Wystarczy nazbierać dużą ilość owoców róży i można cieszyć się smakiem przez okrągły rok.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 608
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1262
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457915
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1511
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2301
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 608
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1262
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457915
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1511
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2301
Składniki
Owoce róży umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki i ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem.
Przełóż owoce, cynamon i wanilię do dużego słoika i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie odfiltruj i odciśnij stałe składniki, a alkohol przelej z powrotem do dużego naczynia.
W osobnym garnuszku wymieszaj wodę z miodem. Przelej mieszankę do spirytusu i dodaj wódkę.
Wymieszaj całość i rozlej do butelek. Odstaw je w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka z dzikiej róży z miodem jest gotowa do spożycia już po kilku tygodniach leżakowania. Odpowiednio przechowywana zachowa swój smak i aromat przez kilkanaście miesięcy.