Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z dzikiej róży z miodem to propozycja dla wszystkich miłośników słodkich i mocnych alkoholi. Charakterystyczny, różany smak wzbogacony miodem to prawdziwa gratka na jesienne i zimowe wieczory. Może stanowić świetny dodatek do herbaty. Kieliszek nalewki rozgrzeje w zimowe wieczory. Dużą zaletą tego alkoholu jest możliwość długotrwałego przechowywania w spiżarce. Wystarczy nazbierać dużą ilość owoców róży i można cieszyć się smakiem przez okrągły rok.
Gdy zaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której u...
Odsłon: 8796
Ani się obejrzymy, a będzie tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich...
Odsłon: 1135
Picie nalewki z owoców dzikiej róży jest zalecane osobom borykającym się z pr...
Odsłon: 3465
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 125
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 41
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 116
Polecam smaczny kalafior zapiekany w piekarniku. Kalafior w taki sposób wykon...
Odsłon: 153
Smaczne placki ziemniaczane, proste i tanie. Ta porcja wystarczy na obiad dla...
Odsłon: 242
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 125
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 41
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 116
Polecam smaczny kalafior zapiekany w piekarniku. Kalafior w taki sposób wykon...
Odsłon: 153
Smaczne placki ziemniaczane, proste i tanie. Ta porcja wystarczy na obiad dla...
Odsłon: 242
Składniki
Owoce róży umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki i ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem.
Przełóż owoce, cynamon i wanilię do dużego słoika i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie odfiltruj i odciśnij stałe składniki, a alkohol przelej z powrotem do dużego naczynia.
W osobnym garnuszku wymieszaj wodę z miodem. Przelej mieszankę do spirytusu i dodaj wódkę.
Wymieszaj całość i rozlej do butelek. Odstaw je w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka z dzikiej róży z miodem jest gotowa do spożycia już po kilku tygodniach leżakowania. Odpowiednio przechowywana zachowa swój smak i aromat przez kilkanaście miesięcy.
Przepisy Napoje
Napoje
Porterówka na miodzie
Napoje
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Napoje
Domowa Smakowa woda
Napoje
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Porterówka na miodzie
Zima na całego, więc to chyba dobry moment, żeby sięgnąć po przedwojenny prze...
Odsłon: 92
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Jest karnawał i miałam ochotę na drinka Tequila sunrise, do przygotowania któ...
Odsłon: 165