Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z głogu ma wiele prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce, jest doskonała na przeziębienie, a do tego zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B. Zobacz przepis na nalewkę z głogu — jest banalnie prosty, jednak wymaga cierpliwości, gdyż trunek musi dojrzeć. Wypróbuj go koniecznie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44756
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44756
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Oczyść i dokładnie umyj owoce głogu. Przełóż je do dużego słoika, dodaj spirytus oraz 1 szklankę przegotowanej wody, zamieszaj.
Zakręć słoik i odstaw na 14 dni w ciemne miejsce. Codziennie poruszaj nim i odkręcaj na chwilę.
Gdy miną dwa tygodnie, zagotuj pozostałą część wody i dodaj do niej przyprawy, skórkę z cytryny i cukier. Gotuj przez chwilę, a następnie przestudź.
Odcedź spirytus i dodaj go do chłodnego syropu. Pamiętaj, by mieszać syrop podczas dodawania do niego alkoholu.
Przelej wszystko do słoika i odstaw na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę przez gazę lub przez filtry do kawy (dzięki nim uzyskasz wysoką klarowność). Przelej trunek do butelek, zamknij i umieść w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu na co najmniej kilka miesięcy (warto nawet na rok), aby nalewka dojrzała.
Spożywaj po upływie tego czasu. Dojrzała nalewka z głogu ma wyjątkowy, głęboki i nieco korzenny smak.