Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z głogu ma wiele prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce, jest doskonała na przeziębienie, a do tego zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B. Zobacz przepis na nalewkę z głogu — jest banalnie prosty, jednak wymaga cierpliwości, gdyż trunek musi dojrzeć. Wypróbuj go koniecznie!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Oczyść i dokładnie umyj owoce głogu. Przełóż je do dużego słoika, dodaj spirytus oraz 1 szklankę przegotowanej wody, zamieszaj.
Zakręć słoik i odstaw na 14 dni w ciemne miejsce. Codziennie poruszaj nim i odkręcaj na chwilę.
Gdy miną dwa tygodnie, zagotuj pozostałą część wody i dodaj do niej przyprawy, skórkę z cytryny i cukier. Gotuj przez chwilę, a następnie przestudź.
Odcedź spirytus i dodaj go do chłodnego syropu. Pamiętaj, by mieszać syrop podczas dodawania do niego alkoholu.
Przelej wszystko do słoika i odstaw na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę przez gazę lub przez filtry do kawy (dzięki nim uzyskasz wysoką klarowność). Przelej trunek do butelek, zamknij i umieść w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu na co najmniej kilka miesięcy (warto nawet na rok), aby nalewka dojrzała.
Spożywaj po upływie tego czasu. Dojrzała nalewka z głogu ma wyjątkowy, głęboki i nieco korzenny smak.