Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna nalewka na jeżynach.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1018
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 174
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1018
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 174
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 416
Składniki
Jeżyny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek jeżyn za dużo goryczki. Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni. Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do herbatki z prądem :) Na zdrowie :)