Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasztanowiec to piękne drzewo, które wiosną swoim kwitnieniem wieszczy uczniom czas matur, a wczesną jesienią zrzuca swoje owoce, przypominając amatorom medycyny naturalnej, że czas na zbiory. Owoce kasztanowca, zwane też po prostu kasztanami, zawierają bowiem wiele substancji o właściwościach niezwykle korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie, działają profilaktycznie i leczniczo w przypadku takich problemów, jak żylaki czy zakrzepowe zapalenie żył. Kasztany wpływają też pozytywnie na trawienie i zapobiegają infekcjom w obrębie układu pokarmowego. Używane zewnętrznie preparaty z owoców kasztanowca poprawiają elastyczność skory, redukują cellulit, przynoszą ulgę w bólu stawów. W związku z powyższym nalewka z kasztanów to świetne lekarstwo do wszechstronnego zastosowania.
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 85
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 80
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3824
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 101
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 930
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 374
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 85
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 80
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3824
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 101
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 930
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 374
Składniki
Kasztany obierz z zielonych łupinek, dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie rozgnieć je lub pokrój na drobne kawałki.
Cząstki kasztanów włóż do dużego słoika. Zalej je wódką, zamknij szczelnie słoik i wstrząśnij. Odstaw słoik na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem.
Po dwóch tygodniach przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj je w ciemnym miejscu. Kasztany z nalewki możesz zblendować i wymieszać z kremem lub balsamem do ciała. Taka mikstura wspomoże redukcję żylaków lub pękniętych naczynek.
Pamiętaj, że najlepsze efekty osiągniesz, stosując nalewkę z kasztanów regularnie, ale z umiarem. Pij po kilkanaście kropli dziennie, najlepiej w kilku porcjach, przed każdym posiłkiem. Możesz także wcierać nalewkę w skórę.