Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z korzenia pietruszki jest bardzo zdrowa i może stanowić nie lada ratunek w trakcie przeziębienia czy grypy. Jednak sam korzeń pietruszki jest dość mocno mdły, przez co alkohol nie zyskuje głębi smaku. Jednak w połączeniu z pikantniejszym czosnkiem i papryczką chili, a także ze słodyczą jabłka, nalewka zyskuje na intensywności aromatu. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz nawet dodać całą papryczkę chili i całe ziarenka pieprzu. Ta nalewka wspaniale przyjmuje wszystkie smaki, jednocześnie zachowując delikatną, korzenną nutę pietruszki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Składniki
Korzenie pietruszki umyj i pokrój w cienkie paski. Nie trzeba jej obierać – w skórce jest najwięcej smaku. Włóż paseczki do zakręcanego naczynia.
Ząbki czosnku zmiażdż i dodaj do pietruszki. Papryczkę przekrój wzdłuż i razem ze skórką jabłka także włóż do naczynia.
Całość zalej alkoholem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na ok. 15 dni. Wstrząsaj butelką co 2 dni.
Po tym czasie nalewkę z korzenia pietruszki odcedź na gazie i przelej do świeżych butelek. Oczyszczone korzenie pietruszki możesz wrzucić z powrotem – będą stanowiły piękną dekorację, a dodatkowo smak nalewki cały czas będzie się wzmacniał.
Odstaw alkohol na jeszcze ok. 5 dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia, ale najwięcej smaku zyskuje dopiero po 2-3 miesiącach.