Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z korzenia pietruszki jest bardzo zdrowa i może stanowić nie lada ratunek w trakcie przeziębienia czy grypy. Jednak sam korzeń pietruszki jest dość mocno mdły, przez co alkohol nie zyskuje głębi smaku. Jednak w połączeniu z pikantniejszym czosnkiem i papryczką chili, a także ze słodyczą jabłka, nalewka zyskuje na intensywności aromatu. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz nawet dodać całą papryczkę chili i całe ziarenka pieprzu. Ta nalewka wspaniale przyjmuje wszystkie smaki, jednocześnie zachowując delikatną, korzenną nutę pietruszki.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 858
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22927
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15346
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 858
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22927
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15346
Składniki
Korzenie pietruszki umyj i pokrój w cienkie paski. Nie trzeba jej obierać – w skórce jest najwięcej smaku. Włóż paseczki do zakręcanego naczynia.
Ząbki czosnku zmiażdż i dodaj do pietruszki. Papryczkę przekrój wzdłuż i razem ze skórką jabłka także włóż do naczynia.
Całość zalej alkoholem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na ok. 15 dni. Wstrząsaj butelką co 2 dni.
Po tym czasie nalewkę z korzenia pietruszki odcedź na gazie i przelej do świeżych butelek. Oczyszczone korzenie pietruszki możesz wrzucić z powrotem – będą stanowiły piękną dekorację, a dodatkowo smak nalewki cały czas będzie się wzmacniał.
Odstaw alkohol na jeszcze ok. 5 dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia, ale najwięcej smaku zyskuje dopiero po 2-3 miesiącach.