Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na kwiatach magnolii to mało znany przepis. Ma ona dwie wady. Po pierwsze robimy ją ze świeżych (młodych) kwiatów magnolii. Po drugie na jej pełną dojrzałość musimy czekać rok. Być może właśnie to powoduje, że nalewka z magnolii nie jest tak popularna. Łagodny smak i oryginalny aromat warte są jednak spróbowania.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Świeżo zerwane młode kwiaty magnolii, wczesną porą zanim zdążą się rozwinąć, myjemy i kroimy w paski, rodzynki również rozdrabniamy i wrzucamy do słoika razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Dodajemy miód, zalewamy winem i wódką 40 %.
Słój szczelnie zamykamy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Nalew powinien być mieszany codziennie. Po tym czasie filtrujemy i odstawiamy do chłodnej piwnicy na co najmniej rok.