Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na jesienne wieczory. Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5662
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 569
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5662
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 569
Składniki
Wrzucamy do garnka liście wiśni, zalewamy je wodą, gotujemy przez 20 minut po czym studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy owoce wiśni, wsypujemy cukier, wlewamy wodę, odsączoną z wygotowanych liści i dodajemy wódkę. Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zamienić wódkę na spirytus, w dowolnej proporcji( zalecam jednak mieszanie spirytusu z wódką, jeżeli bowiem użyjemy samego spirytusu, nalewka będzie miała około 70% czystego alkoholu).
Całość mieszamy, a następnie zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w zacienione miejsce, na co najmniej dwa tygodnie. Wstrząsamy słojem co kilka dni, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach, nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do spiżarni.