Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z lubczyku jest uznawana za tradycyjny i bardzo skuteczny środek wspierający odporność organizmu, a także poprawiający trawienie. Działa też moczopędnie i poprawia samopoczucie. Świetnie rozgrzewa, szczególnie w zimne, zimowe dni. Nalewka należy do wytrawnych, choć w razie potrzeby można ją dosłodzić miodem. Charakteryzuje się mocno ziołowym aromatem i przepięknym zapachem.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1315
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1884
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1315
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1884
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Składniki
Lubczyk umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Do dużego, szczelnie zamykanego naczynia włóż lubczyk i ugnieć go tłuczkiem od moździerza lub kulą do ucierania ciasta. Skórkę z cytryny drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj ją do lubczyku.
Zalej ziele spirytusem, wodą i winem. Zakręć naczynie i delikatnie nim wstrząśnij. Nalewkę odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Codziennie mocno wstrząsać. Po 10 dniach odcedzić roztwór przez gazę. Nalewkę lubczykową przelać do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka jest dobra do spożycia przez ok. 4-6 miesięcy.