Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z lubczyku jest uznawana za tradycyjny i bardzo skuteczny środek wspierający odporność organizmu, a także poprawiający trawienie. Działa też moczopędnie i poprawia samopoczucie. Świetnie rozgrzewa, szczególnie w zimne, zimowe dni. Nalewka należy do wytrawnych, choć w razie potrzeby można ją dosłodzić miodem. Charakteryzuje się mocno ziołowym aromatem i przepięknym zapachem.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 87
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1204
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 455
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15488
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 87
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1204
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 455
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15488
Składniki
Lubczyk umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Do dużego, szczelnie zamykanego naczynia włóż lubczyk i ugnieć go tłuczkiem od moździerza lub kulą do ucierania ciasta. Skórkę z cytryny drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj ją do lubczyku.
Zalej ziele spirytusem, wodą i winem. Zakręć naczynie i delikatnie nim wstrząśnij. Nalewkę odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Codziennie mocno wstrząsać. Po 10 dniach odcedzić roztwór przez gazę. Nalewkę lubczykową przelać do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka jest dobra do spożycia przez ok. 4-6 miesięcy.