Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z lubczyku jest uznawana za tradycyjny i bardzo skuteczny środek wspierający odporność organizmu, a także poprawiający trawienie. Działa też moczopędnie i poprawia samopoczucie. Świetnie rozgrzewa, szczególnie w zimne, zimowe dni. Nalewka należy do wytrawnych, choć w razie potrzeby można ją dosłodzić miodem. Charakteryzuje się mocno ziołowym aromatem i przepięknym zapachem.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Lubczyk umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Do dużego, szczelnie zamykanego naczynia włóż lubczyk i ugnieć go tłuczkiem od moździerza lub kulą do ucierania ciasta. Skórkę z cytryny drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj ją do lubczyku.
Zalej ziele spirytusem, wodą i winem. Zakręć naczynie i delikatnie nim wstrząśnij. Nalewkę odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Codziennie mocno wstrząsać. Po 10 dniach odcedzić roztwór przez gazę. Nalewkę lubczykową przelać do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka jest dobra do spożycia przez ok. 4-6 miesięcy.