Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z nasturcji jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Wystarczą jedynie kwiaty tej cudownej rośliny oraz alkohol. Nie trzeba niczego więcej. Nalewka ma ognisty, ale przyjemny smak – nie ma potrzeby nawet dodawania cukru! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, szczególnie wytrawnych i cytrusowych. Może stanowić świetne urozmaicenie takich drinków jak krwawa Mary. Co więcej, ta nalewka zawsze się uda – bez względu na to, jaką markę wódki użyjesz. Ważne, żeby alkohol nie był smakowy. Nasturcja zmieni całkowicie jego smak, podkręci go i wyostrzy.
Kwiaty nasturcji umyj i osusz. Przełóż do słoika, w razie potrzeby dociskając do dna, by wszystkie się zmieściły.
Nasturcję zalej wódką. Słoik zakręć i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na minimum 2 dni. Możesz także zaparzać roślinę przez nawet 14 dni – wtedy końcowy napój będzie pikantniejszy i ciemniejszy.
Po dwóch dniach nalewkę z nasturcji odcedź i przelej do czystych butelek.
Nalewka z nasturcji powinna zostać spożyta w ciągu roku od przygotowania. Po tym czasie jej smak zacznie się psuć.
Przepis na wino z kwiatów akacji. Robię je pierwszy raz, ale wcześniejsze mił...
Odsłon: 4567
Przepis dnia
Taka herbatka jest dobra na kaszel, pomaga w bólach reumatycznych i przy obf...
Odsłon: 573
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2114
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2114
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Składniki
Kwiaty nasturcji umyj i osusz. Przełóż do słoika, w razie potrzeby dociskając do dna, by wszystkie się zmieściły.
Nasturcję zalej wódką. Słoik zakręć i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na minimum 2 dni. Możesz także zaparzać roślinę przez nawet 14 dni – wtedy końcowy napój będzie pikantniejszy i ciemniejszy.
Po dwóch dniach nalewkę z nasturcji odcedź i przelej do czystych butelek. Nalewka z nasturcji powinna zostać spożyta w ciągu roku od przygotowania. Po tym czasie jej smak zacznie się psuć.
Przepisy Napoje
Napoje
Herbata marokańska
Napoje
KOKTAJL SZPINAKOWO - KOPERKOWY
Napoje
Nalewka ziołowa
Napoje
Kompot z renklod na zimę
Herbata marokańska
Herbata marokańska jest napojem szczególnym. Przygotowana na bazie chińskiej...
Odsłon: 9
KOKTAJL SZPINAKOWO - KOPERKOWY
Gruszka, która jest jednym ze składników, jest źródłem witaminy C, K oraz mie...
Odsłon: 149