Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3091
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3091
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki.
Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Orzechy przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie.
Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc.
WSKAZÓWKI -Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak. -Podane w składnikach 200 g orzechów jest już po wyłuskaniu, w skorupkach ważyły 500 g. -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała. -Bimber możemy zastąpić spirytusem