Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242768
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242768
Składniki
Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki.
Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Orzechy przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie.
Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc.
WSKAZÓWKI -Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak. -Podane w składnikach 200 g orzechów jest już po wyłuskaniu, w skorupkach ważyły 500 g. -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała. -Bimber możemy zastąpić spirytusem