Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogate w witaminy owoce czarnego bzu są od wieków wykorzystywane do sporządzania leczniczych naparów i alkoholowych wyciągów. Nalewek z owoców tego popularnego krzewu używa się jako lekarstwa na przeziębienie i grypę oraz do poprawienia odporności organizmu. Czarny bez ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i odtruwające. W tej nalewce prozdrowotne działanie bzu zostało wzmocnione przez dodanie do nalewu korzennych przypraw i cytrusów, które mają przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne działanie. Jeśli chcesz urozmaicić smak trunku, zmniejsz ilość owoców czarnego bzu na rzecz jeżyn, czarnych morw lub aronii. Czarny bez możesz także zamrozić i rozmrozić w momencie, w którym będziesz chciał przygotować nalewkę. Z mrożonych owoców bardzo łatwo uzyskać sok. Zbierając owoce czarnego bzu upewnij się, że są bardzo dojrzałe. Jeśli jakieś jagody są nadal zielone lub ciemnoczerwone, oderwij je i wyrzuć.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 916
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 231
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 98
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 916
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 231
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 98
Składniki
Usuń szypułki z czarnego bzu, by postały same jagody. Możesz użyć widelca, aby było wygodniej. Umyj owoce i rozłóż do wyschnięcia.
Obierz imbir ze skórki i pokrój w plasterki, a ziarna kardamonu delikatnie zmiażdż. Wyszoruj skórki cytrusów i pokrój pomarańczę i cytrynę w plasterki. Wsyp czarny bez do dużego, wyparzonego słoja, wrzuć cytrusy i przyprawy, zasyp cukrem i zalej miodem. Na koniec wlej do słoja alkohol, delikatnie zamieszaj i zakręć słoik.
Odstaw słój w zacienione miejsce i wstrząsaj raz na kilka dni, aby składniki się połączyły, a cukier rozpuścił. Po 2-3 miesiącach przecedź nalewkę przez gęste sito i gazę lub papierowy filtr kawowy i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć butelki i przechowuj w spiżarce.