Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwowca jest idealna na jesienne i zimowe chłodne dni. Znakomicie rozgrzewa, zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom, choć nie są to jej jedyne właściwości lecznicze.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1414
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1414
Składniki
Pigwę myjemy i w całości mielimy. Wsypujemy do słoja na przemian z cukrem i odstawiamy aby wytworzył się sok.
Słój z zawartością wystawiamy na słoneczne miejsce i dziennie potrząsamy przez okres 3-4 dni. Po tym okresie do zawartości słoja dolewamy 70% alkohol i zostawiamy w ciemnym miejscu na okes 1-2 miesięcy.
Po tym okresie rozcieńczamy zawartość do 40% alkoholu i w zależności od upodobania, dosładzamy.
Zlewamy w butelki i odstawiamy w cienmne miejsce na okres ok. 6 miesięcy. Im dłużej będzie stała tym smak będzie się polepszał. Moja nalewka stoi conajmniej 2 lata.