Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z pigwowca japońskiego - Chaenomeles japonica. Jest to najsmaczniejsza i najzdrowsza nalewka.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1086
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 381
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3257
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 721
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1086
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 381
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3257
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 721
Składniki
Z wymytych owoców usuwamy gniazda nasienne i pestki, 10-20 pestek możemy zostawić a pozostałe pestki możemy wykorzystać do nalewki na pestkach pigwowca.
Owoce kroimy w drobne kawałki, umieszczamy w 5 litrowym słoju i zalewamy wszystko alkoholem. Zalane alkoholem składniki odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce (o temperaturze pokojowej) na 3 miesiące po tym okresie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem.
Zasypane owoce cukrem w słoju musimy codziennie kilka razy potrząsać, mieszać tak żeby cukier się rozpuścił. Gdy cukier w całości się rozpuści to odstawiamy na miesiąc, ale też trzeba raz na dzień przemieszać wszystko, syrop który się wytworzył z owocu wyciągnie jeszcze dużo aromatu i alkoholu z owocu.
Po miesiącu zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek lub do jednego słoja i odstawiamy do dojrzewania, na minimum 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce, może to być piwnica. Owoce z nalewki możemy wykorzystać,robiąc np. konfiturę z prądem :) i po łyżeczce takiej konfitury używać zimą do herbaty :)