Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka. Owoce pigwowca mają tyle aromatu że można zalewać alkoholem kilka razy.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10441
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336783
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4371
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423838
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10441
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336783
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4371
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423838
Składniki
Z wymytych owoców usuwamy gniazda nasienne i pestki, 10-20 pestek możemy zostawić a pozostałe pestki możemy wykorzystać do nalewki na pestkach pigwowca. Owoce kroimy w drobne kawałki i umieszczamy w 5 litrowym słoju.
Dodajemy kardamon, korę cynamonową, skórkę z limonki, kilka zostawionych pestek i zalewamy wszystko alkoholem. Zalane alkoholem składniki w 5 litrowym słoju odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce (o temperaturze pokojowej) na 3 miesiące po tym okresie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem. Zasypane owoce cukrem w słoju musimy codziennie kilka razy potrząsać, mieszać tak żeby cukier się rozpuścił. Gdy cukier w całości się rozpuści to odstawiamy na miesiąc, ale też trzeba raz na dzień przemieszać wszystko, syrop który się wytworzył z owocu wyciągnie jeszcze dużo aromatu i alkoholu z owocu. Po miesiącu zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę rozlewamy do butelek lub do jednego słoja i odstawiamy do dojrzewania, na minimum 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce, może to być piwnica. Owoce z nalewki możemy wykorzystać, robiąc np. konfiturę z prądem :) i po łyżeczce takiej konfitury używać zimą do herbaty :) Na zdrowie !!!