Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki są źródłem cennych pektyn, które pobudzają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Do tego mają mnóstwo witaminy C oraz witaminy A i witaminy z grupy B. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek na wódce z dodatkiem mięty. Pita leczniczo, pomaga w budowaniu odporności, rozgrzewa i bardzo dobrze działa na żołądek.
Składniki
Truskawki do nalewki muszą być dobrej jakości. Bez obić, pleśni i innych nalotów. Przygotuj duży słój - wcześniej dobrze go umyj i wyparz.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i wysusz. Pokrój owoce na kawałki i wrzucaj do słoika warstwami - każdą warstwę zasyp cukrem. Wieczko słoja zakręć lub przykryj i odstaw w jasne miejsce na 2 dni. W tym czasie truskawki powinny puścić sok.
Następnie zalej owoce wódką, dodaj listki mięty. Zamknij i odstaw na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie zlej nalewkę do butelek i odstaw na kolejne tygodnie, by nalewka "nabrała mocy". Co zrobić z truskawkami z nalewki? Można wycisnąć alkohol, miąższ wyrzucić. Innym sposobem jest mrożenie truskawek i wykorzystywanie ich do drinków lub lodów. Można je również zblendować i wymieszać z ulubionym napojem - powstanie ciekawy drink.