Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ma tę moc :) przepis na 4 małe butelczyny (ok 200ml) przygotowuje się szybko, ale trzeba dać jej czas, żeby dojrzała :)
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6703
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 519
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6703
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 519
Składniki
10 minut pracy Pigwę (gruszkowa najlepsza, ale jaka jest) szoruję, pozbawiam mikrowłosków ze skórki i zamrażam. Jedna noc wystarczy, żeby zmiękła.
1 minuta Rano wyjmuję z zamrażarki i zostawiam do wieczora.
Kroję na połówki i paski dookoła ogryzka :) niedbale, na różnej wielkości kawałki. - to etap najbardziej czasochłonny i zajmuje z 15-20 minut. Wrzucam do słoja i zasypuję cukrem. Odstawiam na 4 dni (ile butelek wyjdzie ze słoja, tyle dni stoi w ciepłym miejscu). - butelka na zdjęciu z poprzedniej partii :) Jak mi się przypomni, trząchnę słojem :)
2 minuty roboty i miesiąc czekania. Zalewam alkoholem (jaki mam, zwykle do nalewek kupuję Krupnik, ale jak zostaje spirytus z czegoś tam, to pół na pół mieszam go z wodą i zalewam owoce). Odstawiam na miesiąc.
15-20 minut Po miesiącu butelkuję. Butelki myję i sterylizuje w piekarniku (15-20 minut 120 stopni), a korki zalewam wrzątkiem na 10 minut. Przelewam zawartość słoja przez gazę (w leku) do butelek i zamykam drewnianym korkiem. Tak sobie leżakują aż do następnego sezonu :)