Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ma tę moc :) przepis na 4 małe butelczyny (ok 200ml) przygotowuje się szybko, ale trzeba dać jej czas, żeby dojrzała :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 131
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 131
Składniki
10 minut pracy Pigwę (gruszkowa najlepsza, ale jaka jest) szoruję, pozbawiam mikrowłosków ze skórki i zamrażam. Jedna noc wystarczy, żeby zmiękła.
1 minuta Rano wyjmuję z zamrażarki i zostawiam do wieczora.
Kroję na połówki i paski dookoła ogryzka :) niedbale, na różnej wielkości kawałki. - to etap najbardziej czasochłonny i zajmuje z 15-20 minut. Wrzucam do słoja i zasypuję cukrem. Odstawiam na 4 dni (ile butelek wyjdzie ze słoja, tyle dni stoi w ciepłym miejscu). - butelka na zdjęciu z poprzedniej partii :) Jak mi się przypomni, trząchnę słojem :)
2 minuty roboty i miesiąc czekania. Zalewam alkoholem (jaki mam, zwykle do nalewek kupuję Krupnik, ale jak zostaje spirytus z czegoś tam, to pół na pół mieszam go z wodą i zalewam owoce). Odstawiam na miesiąc.
15-20 minut Po miesiącu butelkuję. Butelki myję i sterylizuje w piekarniku (15-20 minut 120 stopni), a korki zalewam wrzątkiem na 10 minut. Przelewam zawartość słoja przez gazę (w leku) do butelek i zamykam drewnianym korkiem. Tak sobie leżakują aż do następnego sezonu :)