Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ma tę moc :) przepis na 4 małe butelczyny (ok 200ml) przygotowuje się szybko, ale trzeba dać jej czas, żeby dojrzała :)
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
10 minut pracy Pigwę (gruszkowa najlepsza, ale jaka jest) szoruję, pozbawiam mikrowłosków ze skórki i zamrażam. Jedna noc wystarczy, żeby zmiękła.
1 minuta Rano wyjmuję z zamrażarki i zostawiam do wieczora.
Kroję na połówki i paski dookoła ogryzka :) niedbale, na różnej wielkości kawałki. - to etap najbardziej czasochłonny i zajmuje z 15-20 minut. Wrzucam do słoja i zasypuję cukrem. Odstawiam na 4 dni (ile butelek wyjdzie ze słoja, tyle dni stoi w ciepłym miejscu). - butelka na zdjęciu z poprzedniej partii :) Jak mi się przypomni, trząchnę słojem :)
2 minuty roboty i miesiąc czekania. Zalewam alkoholem (jaki mam, zwykle do nalewek kupuję Krupnik, ale jak zostaje spirytus z czegoś tam, to pół na pół mieszam go z wodą i zalewam owoce). Odstawiam na miesiąc.
15-20 minut Po miesiącu butelkuję. Butelki myję i sterylizuje w piekarniku (15-20 minut 120 stopni), a korki zalewam wrzątkiem na 10 minut. Przelewam zawartość słoja przez gazę (w leku) do butelek i zamykam drewnianym korkiem. Tak sobie leżakują aż do następnego sezonu :)