Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek możemy kupić w marketach w sieci Auchan.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22636
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 122
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 335
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 264
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22636
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 122
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 335
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 264
Składniki
Wodę wraz z podpiwkiem, kromkami razowego chleba i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy, całość przelewamy przez sito i pieluchę tetrową. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, mieszamy.
Z całości odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do całości płynu, mieszamy.
Zimny napój przelewamy go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze. Wszystkie butelki mocno zakręcamy i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gaz który wytworzy się w butelkach, rozprostuje je i sprawi że butelki będą twardsze. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.
Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem. UWAGA : Butelki odkręcamy bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole. Smacznego!!!