Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek możemy kupić w marketach w sieci Auchan.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231637
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4902
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36090
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1338
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231637
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4902
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36090
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1338
Składniki
Wodę wraz z podpiwkiem, kromkami razowego chleba i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy, całość przelewamy przez sito i pieluchę tetrową. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, mieszamy.
Z całości odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do całości płynu, mieszamy.
Zimny napój przelewamy go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze. Wszystkie butelki mocno zakręcamy i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gaz który wytworzy się w butelkach, rozprostuje je i sprawi że butelki będą twardsze. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.
Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem. UWAGA : Butelki odkręcamy bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole. Smacznego!!!