Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek możemy kupić w marketach w sieci Auchan.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Wodę wraz z podpiwkiem, kromkami razowego chleba i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy, całość przelewamy przez sito i pieluchę tetrową. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, mieszamy.
Z całości odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do całości płynu, mieszamy.
Zimny napój przelewamy go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze. Wszystkie butelki mocno zakręcamy i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gaz który wytworzy się w butelkach, rozprostuje je i sprawi że butelki będą twardsze. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.
Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem. UWAGA : Butelki odkręcamy bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole. Smacznego!!!