Do góry

Napoje Przepis na:

Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 498

Dodano:

Odsłon: 602

Przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Do ciasta nie potrzebujemy ani jajek,ani śmietany. Mięciutkie i puszyste. Polecam przepis.

Składniki

  • 20 g drożdży,
  • 600 g mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g masła,
  • dowolna czekolada,
  • cukier puder.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.
    Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier.

    Odstawiamy na 15 minut.

    Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

    Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.

    Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.

    Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń