Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobny nieco do poprzedniego przepisu, choć skład ma trochę bardziej złożony. Jednak wszystkie składniki ziołowe bez trudu da się kupić w sklepie zielarskim, a igliwie zebrać w lesie. To łatwe, uwierz mi!
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6621
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154832
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 470
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6621
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154832
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 470
Składniki
Igliwie i zioła zalej 600 ml wody (jeśli większość ziół jest w postaci suszonej – jak moje – użyj 700 ml wody). Gotuj zioła 10 minut; przecedź, ale już nie uzupełniaj brakującej ilości wody.
Do wywaru wlej 100 g miodu (krótko zagotuj), 300 ml wina (tu również użyłam czerwonego wina gronowego, stąd też kolor gotowego syropu), 60 g gliceryny, wsyp 200 g cukru, wymieszaj.
Po rozpuszczeniu przechowuj w lodówce. Zażywaj 4-6 razy dziennie po 1-2 łyżki, dzieci – 2-3 łyżeczki syropku 4-6 razy w ciągu doby.
Ten syrop to lek niezastąpiony w przeziębieniach, kaszlu, chorobach zakaźnych, nieżycie układu oddechowego, osłabieniu i rekonwalescencji. Można do niego dodać 100 ml soku owocowego, np. cytrynowego. Ja dodałam świeży, pyszny i zdrowy sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy. Po prostu kwintesencja zdrowia!