Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne smoothie, zrób i spróbuj koniecznie! Warto je wypróbować i polubić ze względu na wartości odżywcze buraków. Wykorzystujemy ugotowanego lub upieczonego najlepiej “w mundurku” buraka, z dodatkiem świeżego ananasa, banana i imbiru. Pycha!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22711
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15077
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4817
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45196
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22711
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15077
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4817
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45196
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Składniki
Buraka umyj (nie obieraj). Włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Możesz go również upiec, będzie jeszcze słodszy i smaczniejszy. Ostudź i obierz ze skórki. Ugotowane buraki, pakowane próżniowo, możesz też kupić w wielu sklepach – to opcja dla zabieganych, ale zawsze lepiej jest przygotować je samodzielnie. Buraczka pokrój na kawałki i włóż do pojemnika blendera.
Umyj ananasa i odetnij potrzebą część, czyli 1/3. Obierz dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, koniecznie oddziel też twardy rdzeń. Miąższ trzeba pokroić na kawałki i dodać do buraka.
Dodaj jeszcze obranego banana, pomarańczę, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z cytryny i ewentualnie suplement magnezowy.
Wodę możesz zastąpić sokiem pomarańczowym lub jabłkowym albo – co polecam szczególnie – zimnym wywarem ze skrzypu, który dostarczy organizmowi bardzo potrzebnej krzemionki. Jak przygotować taki wywar wspominałam przy okazji wpisu o krzemie, na blogu.
Zmiksuj na gładkie smoothie.