Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne smoothie, zrób i spróbuj koniecznie! Warto je wypróbować i polubić ze względu na wartości odżywcze buraków. Wykorzystujemy ugotowanego lub upieczonego najlepiej “w mundurku” buraka, z dodatkiem świeżego ananasa, banana i imbiru. Pycha!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11736
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1276
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12367
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3192
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11736
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1276
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12367
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3192
Składniki
Buraka umyj (nie obieraj). Włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Możesz go również upiec, będzie jeszcze słodszy i smaczniejszy. Ostudź i obierz ze skórki. Ugotowane buraki, pakowane próżniowo, możesz też kupić w wielu sklepach – to opcja dla zabieganych, ale zawsze lepiej jest przygotować je samodzielnie. Buraczka pokrój na kawałki i włóż do pojemnika blendera.
Umyj ananasa i odetnij potrzebą część, czyli 1/3. Obierz dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, koniecznie oddziel też twardy rdzeń. Miąższ trzeba pokroić na kawałki i dodać do buraka.
Dodaj jeszcze obranego banana, pomarańczę, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z cytryny i ewentualnie suplement magnezowy.
Wodę możesz zastąpić sokiem pomarańczowym lub jabłkowym albo – co polecam szczególnie – zimnym wywarem ze skrzypu, który dostarczy organizmowi bardzo potrzebnej krzemionki. Jak przygotować taki wywar wspominałam przy okazji wpisu o krzemie, na blogu.
Zmiksuj na gładkie smoothie.