Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa jak już obrodzi , to obrodzi i cóż z tymi wszystkimi owocami począć, ano począć sok i galaretkę przykładowo
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3546
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3546
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Składniki
Pigwę pozbawić pestek i pokroić na kawałki wielkości skówki od długopisa ( nie wiem skad akurat takie skojarzenie , ale wielkościowo się zgadza). Zważyć i rzełożyc do dużego gara . Zasypać cukrem w proporcji 1 kg pigwy - 1,2 kg cukru.
Mieszać kilka razy dziennie , aż pigwa puści sok a cukier całkiem sie rozpuści- potrwa to ok 7 dni, w tym czasie przykrwać sok ściereczką , żeby muszki nie miały używania.
Przez gazę zlać sok - można go zapesteryzować w słoikach ( krótka pasteryzacja, choć ja tego nie robie), a więc sok mamy gotowy.
Pozostałe owoce zalać całkowicie wodą i gotować pzrez 3 dni po 30 minut, podczas ostatniego gotowania dosłodzić wdg uznania i dodać przyprawy - także wdg uznania. Ostudzoną mieszankę przetrzeć przez cedzak ( tak przez cedzak , nie przez sito) . Galaretkę przełożyć do słoi i zapasteryzować ( ok.10 min.)
Spożywać ze smakiem.