Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok malinowy z cytryną możesz dodawać do herbaty lub wymieszać w szklance z wodą i wypić.
duży słój, mały nożyk, garnek, gaza lub gęste sitko, lejek, małe słoiczki
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 42
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 233
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 18
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1139
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 42
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 233
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 18
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1139
Składniki
Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Maliny zasyp cukrem w dużym słoju, dodaj skórkę z cytryn. Słój przykryj lnianą ściereczką , aby do środka nie dostały się muszki. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny, w tym czasie owoce puszczą sok.
Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę . Odcedzone maliny wsyp do garnka, zalej wodą , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, gdy trochę przestygnie przecedź przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców.
Otrzymany sok zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z cytryn ( sok przefiltruj przez bardzo gęste sitko lub lniane płótno ), wymieszaj i gorący rozlej do małych słoiczków. Słoiczki szczelnie zamknij wieczkami, obróć do góry dnem. Możesz też pasteryzować przez 15 minut. Sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !