Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok malinowy z cytryną możesz dodawać do herbaty lub wymieszać w szklance z wodą i wypić.
duży słój, mały nożyk, garnek, gaza lub gęste sitko, lejek, małe słoiczki
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 100
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 100
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Składniki
Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Maliny zasyp cukrem w dużym słoju, dodaj skórkę z cytryn. Słój przykryj lnianą ściereczką , aby do środka nie dostały się muszki. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny, w tym czasie owoce puszczą sok.
Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę . Odcedzone maliny wsyp do garnka, zalej wodą , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, gdy trochę przestygnie przecedź przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców.
Otrzymany sok zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z cytryn ( sok przefiltruj przez bardzo gęste sitko lub lniane płótno ), wymieszaj i gorący rozlej do małych słoiczków. Słoiczki szczelnie zamknij wieczkami, obróć do góry dnem. Możesz też pasteryzować przez 15 minut. Sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !