Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok ten zawiera mnóstwo cennych witamin. Jest on jednym z najzdrowszych soków ! Możesz go dodawać do herbaty lub rozrobić z wodą i wypić. Wyszło mi z tej porcji 10 słoiczków o pojemności 370 ml.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 229
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1129
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 229
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1129
Składniki
Aronię przebierz, usuń gałązki, owoce chore i inne zanieczyszczenia, opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Owoce wsyp do dużego garnka, rozgnieć drewnianym tłuczkiem. Zalej wodą tak, aby wszystkie owoce były nią przykryte. Garnek postaw na ogniu, gotuj owoce na małym ogniu przez około 20 minut. Owoce nie powinny się zbyt mocno gotować, wystarczy gdy temperatura będzie mieć około 85 - 90 C.
Pod koniec gotowania wsyp cukier, wymieszaj. Następnie zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 12 godzin ( najlepiej na noc ). Po tym czasie podgrzej trochę , a następnie przecedź całość przez gęste sitko. Dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców, możesz to zrobić za pomocą drewnianej pałki. Dodaj wyciśnięty sok z cytryn. Teraz przefiltruj sok przez gazę złożoną we dwoje. W ten sposób pozbędziesz się pestek i resztek owoców, Twój sok będzie klarowny.
Gotowy sok rozlej do małych słoiczków, pasteryzuj przez około 10 - 15 minut od momentu gdy temperatura wody osiągnie 85 C. Na słoiczki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia soku. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego !