Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z borówek czernic to mnóstwo witamin i smaku w jednej butelce. Do wykonania soku potrzebujesz tylko owoców i cukru. Jeśli nie posiadasz specjalnego sokownika do wykonywania soków, możesz przygotować napój w zwykłym garnku. Do wykonania soku możesz użyć mrożonych, świeżych, a nawet lekko zwiędłych owoców – napój i tak będzie pyszny.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Starannie posortuj jagody, usuń listki, zanieczyszczenia i zepsute owoce, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zmiel czernice w maszynce do mielenia mięsa, blenderem lub wyciśnij w sokowirówce, po czym przecedź przez gęste sito. Pozostałe skórki możesz wysuszyć w suszarce do warzyw lub piekarniku, a potem użyć ich do herbaty, musli albo domowych batonów z bakaliami.
Przelej czysty sok do garnka o grubym dnie, dosyp cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5-7 minut. Nie wyłączaj gazu, niech sok gotuje się nadal, by nie zmniejszać jego temperatury. Zaczerpuj emaliowanym kubkiem sok z garnka i wlewaj do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Wytrzyj ścianki naczyń i od razu mocno zakręcaj. Soku nie musisz dodatkowo pasteryzować.
Jeśli do przygotowania soku używasz sokownika, zmontuj właściwie urządzenie. Do dolnej części sokownika dolej wodę, ustaw kolejne piętro, wsyp owoce, zasyp cukrem, przykryj pokrywką i ustaw sokownik na małym ogniu. Upewnij się, że rurka jest zamknięta zaciskiem. Gdy sok zacznie ściekać, przelej go do dużego garnka. Podczas gotowania soku najważniejsze jest sprawdzanie poziomu wody. Jej brak spowoduje przypalenie sokownika. Gdy z owoców spłynie cały sok, ustaw garnek ze słodkim płynem na gaz. W razie potrzeby dosłodź, zagotuj, a następnie zlej sok do wyparzonych butelek.