Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z borówek czernic to mnóstwo witamin i smaku w jednej butelce. Do wykonania soku potrzebujesz tylko owoców i cukru. Jeśli nie posiadasz specjalnego sokownika do wykonywania soków, możesz przygotować napój w zwykłym garnku. Do wykonania soku możesz użyć mrożonych, świeżych, a nawet lekko zwiędłych owoców – napój i tak będzie pyszny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Starannie posortuj jagody, usuń listki, zanieczyszczenia i zepsute owoce, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zmiel czernice w maszynce do mielenia mięsa, blenderem lub wyciśnij w sokowirówce, po czym przecedź przez gęste sito. Pozostałe skórki możesz wysuszyć w suszarce do warzyw lub piekarniku, a potem użyć ich do herbaty, musli albo domowych batonów z bakaliami.
Przelej czysty sok do garnka o grubym dnie, dosyp cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5-7 minut. Nie wyłączaj gazu, niech sok gotuje się nadal, by nie zmniejszać jego temperatury. Zaczerpuj emaliowanym kubkiem sok z garnka i wlewaj do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Wytrzyj ścianki naczyń i od razu mocno zakręcaj. Soku nie musisz dodatkowo pasteryzować.
Jeśli do przygotowania soku używasz sokownika, zmontuj właściwie urządzenie. Do dolnej części sokownika dolej wodę, ustaw kolejne piętro, wsyp owoce, zasyp cukrem, przykryj pokrywką i ustaw sokownik na małym ogniu. Upewnij się, że rurka jest zamknięta zaciskiem. Gdy sok zacznie ściekać, przelej go do dużego garnka. Podczas gotowania soku najważniejsze jest sprawdzanie poziomu wody. Jej brak spowoduje przypalenie sokownika. Gdy z owoców spłynie cały sok, ustaw garnek ze słodkim płynem na gaz. W razie potrzeby dosłodź, zagotuj, a następnie zlej sok do wyparzonych butelek.