Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie nadmiar jabłek i zastanawiacie się, co z nimi zrobić? Można wykorzystać je do deserów lub zrobić z nich pyszne przetwory. Oprócz prażonych jabłek do szarlotki i pysznych dżemów warto pomyśleć również o soku z tych owoców. Zrobicie go w mig! Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie dwóch składników - jabłek i cukru. Zobaczcie, jakie to proste. Z podanego przepisu powinniście uzyskać około 6 małych buteleczek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 220
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20901
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 220
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20901
Składniki
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok przelewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Zbieramy pianę z góry.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
Soki odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień sok pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku z gotującą się wodą. Buteleczki przechowujemy w spiżarni.