Do góry

Napoje Przepis na:

Świąteczna cytrynówka

Świąteczna cytrynówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11687

Dodano:

Odsłon: 5800

Z miodem i imbirem. To ostatni moment na nastawienie, żeby zdążyć przed świętami.

Składniki

  • destylat 80% 2l
  • cytryny 1kg- 350ml soku
  • Miód 100ml
  • imbir mielony 2 łyzki lub mały kawałek
  • woda filtrowana lub niegazowana lub przegotowana 650ml
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytrynówka powinna mieć około 35%.
    Jeśli używamy destylatu 80% to trzeba dodać ponad drugie tyle dodatków. Miałm destylat z winogron czyli grappę.
    Jeśli używamy spirytusu dodatków powinno być więcej, 1 l spirytusu plus 1,25 dodatków.

    Cytryny sparzyłam i cienko obrałam skórkę zostawiając biały miąższ. wycisnęłam sok z cytryn, wyszło 350ml.
    Dałam jeszcze 100ml miodu- można zwiększyć jak ktoś lubi słodkie. I jeszcze imbir doda ostrości i aromatu.

  2. Skórki dałam do słoja, zalałam spirytusem. Miód rozpuściłam w 650 ml wody i dodałam do słoja.

  3. Karafka i kieliszek na razie stoją puste, nalewka musi poczekać co najmniej dwa tygodnie. Potem trzeba ją przecedzić przez gazę , odczekać i zciągnąć ją z nad osadu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń