Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miodem i imbirem. To ostatni moment na nastawienie, żeby zdążyć przed świętami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117966
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2072
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117966
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2072
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Cytrynówka powinna mieć około 35%. Jeśli używamy destylatu 80% to trzeba dodać ponad drugie tyle dodatków. Miałm destylat z winogron czyli grappę. Jeśli używamy spirytusu dodatków powinno być więcej, 1 l spirytusu plus 1,25 dodatków. Cytryny sparzyłam i cienko obrałam skórkę zostawiając biały miąższ. wycisnęłam sok z cytryn, wyszło 350ml. Dałam jeszcze 100ml miodu- można zwiększyć jak ktoś lubi słodkie. I jeszcze imbir doda ostrości i aromatu.
Skórki dałam do słoja, zalałam spirytusem. Miód rozpuściłam w 650 ml wody i dodałam do słoja.
Karafka i kieliszek na razie stoją puste, nalewka musi poczekać co najmniej dwa tygodnie. Potem trzeba ją przecedzić przez gazę , odczekać i zciągnąć ją z nad osadu. Smacznego :)