Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miodem i imbirem. To ostatni moment na nastawienie, żeby zdążyć przed świętami.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 277
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 277
Składniki
Cytrynówka powinna mieć około 35%. Jeśli używamy destylatu 80% to trzeba dodać ponad drugie tyle dodatków. Miałm destylat z winogron czyli grappę. Jeśli używamy spirytusu dodatków powinno być więcej, 1 l spirytusu plus 1,25 dodatków. Cytryny sparzyłam i cienko obrałam skórkę zostawiając biały miąższ. wycisnęłam sok z cytryn, wyszło 350ml. Dałam jeszcze 100ml miodu- można zwiększyć jak ktoś lubi słodkie. I jeszcze imbir doda ostrości i aromatu.
Skórki dałam do słoja, zalałam spirytusem. Miód rozpuściłam w 650 ml wody i dodałam do słoja.
Karafka i kieliszek na razie stoją puste, nalewka musi poczekać co najmniej dwa tygodnie. Potem trzeba ją przecedzić przez gazę , odczekać i zciągnąć ją z nad osadu. Smacznego :)