Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
duży słój, nóż, sitko, drewniana łyżka, nożyczki, gaza, małe słoiczki
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8391
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253738
Polecam.
Odsłon: 1482
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8391
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253738
Polecam.
Odsłon: 1482
Składniki
Kwiaty bzu zbieraj z drzew, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Zbieramy je w słoneczną suchą pogodę , zanim kwiatki zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy sekatorem lub nożyczkami.
Baldachy rozkładamy w zacienionym miejscu na białym papierze, aby pozbyć się robaczków na 30 minut. Nożyczkami odcinamy kwiaty od gałązek. Najlepiej robić to nad kartką papieru śniadaniowego, aby później móc zsypać pyłek do słoja.
Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na cienkie plasterki. Kwiaty bzu włóż do czystego ( wcześniej wyparzonego i osuszonego ) słoja. Dodaj plasterki cytryny, wymieszaj.
Całość zalej płynnym miodem, wymieszaj tak, aby wszystkie kwiaty były nim oblepione. Słój przykryj lnianą ściereczką , owiń sznurkiem lub gumką recepturką . Odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni.
Codziennie zamieszaj zawartość słoja. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki syropu z kwiatów. Słoiczki wyparz w piekarniku w temperaturze 120 C przez 20 - 30 minut. Wieczka wyparz we wrzątku, osusz.
Rozlej syrop do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na dolnej półce.
W przypadku zauważenia pierwszych objawów infekcji ( przeziębienie, grypa ) syrop spożywamy 2 - 3 razy dziennie po 1 - 2 łyżki. Możemy dodawać go do herbaty, ale już nieco przestudzonej.
Syrop ten może stanowić doskonały dodatek smakowy do lemoniady, napojów, a nawet możemy go dodawać do ciasta naleśnikowego ( np. zamiast cukru ).
Życzę smacznego i dużo zdrowia !