Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z cytrusami ma piękny aromat i smak. Ja robię go już od kilku lat. Ja odcinam zielone końce, aby syrop miał ładny złoty kolor, ale nie musimy tego robić. Syrop z kwiatów mniszka jest przydatny gdy boli nas gardło lub mamy kaszel, ale to nie wszystkie jego cenne właściwości. Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój.
Garnek z grubym dnem, nożyk, łyżka, gęste sitko lub gaza, lejek, małe słoiczki.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1130
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1130
Składniki
Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny suchy dzień około południa. Kwiaty zbieramy z roślin które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Po zebraniu kwiaty rozścielamy cienką warstwą na białym papierze na godzinę , w ten sposób pozbędziemy się robaczków.
Następnie kwiaty wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), zalewamy wodą , dodajemy cieniutko obrane skórki z cytrusów bez białej błonki. Oczywiście cytrusy wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy i gotujemy około 20 minut.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez gazę złożoną we dwoje, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy, zagotowujemy.
Gotujemy przez około 2 godziny na średnim ogniu, aż syrop nam zgęstnieje do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania wlewamy wyciśnięty i przecedzony sok z cytrusów, gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący syrop rozlewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami, odstawiamy do wystygnięcia.
Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !