Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, z dużą ilością witaminy C syrop z pigwowca japońskiego. Syrop wzmacnia odporność i pomaga uchronić się przed przeziębieniami. Pijemy z gorącą herbatą lub przegotowaną wodą.
nóż, 2 słoje 3 litrowe, buteleczki o pojemności 300 ml
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Składniki
Owoce pigwowca myjemy, osuszamy i tniemy w ćwiartki. Pozbywamy się gniazd z pestkami. Tak przygotowane ćwiartki owoców możemy pokroić w cienkie plasterki lub poszatkować maszyną. Te zostały poszatkowane maszyną do szatkowana kapusty. Poszatkowane lub pokrojone owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju, warstwami przesypujemy cukrem. Słój zakręcamy i potrząsamy słojem kilka razy aż rozpuści się cukier. Tak przygotowany słój odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 dni. Codziennie musimy kilka razy słojem potrząsać, mieszać. Wytworzy się duża ilość soku. Po 3-4 dniach zlewamy sok i zasypujemy jeszcze 1 kg cukru i powtarzamy te czynności jeszcze raz. Po drugim zasypaniu cukrem zlewamy wytworzony syrop i mieszamy z syropem który zleliśmy pierwszym razem, mieszamy je i rozlewamy do buteleczek o pojemności 300 ml. Z odciśniętych owoców możemy zrobić powidła. Smacznego!!!