Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymianek jest bardzo popularnym ziołem przyprawowym i leczniczym. Tymianek na przede wszystkim właściwości odkażające i bakteriobójcze. Stosowany jest u nas na chrypkę, kaszel, ból gardła, bolące zęby i dziąsła. Podobne właściwości ma szałwia. Nalewkę można pić, stosować jako płukankę do gardła lub do pędzlowania dziąseł. Ale z umiarem, bo tymianek zawiera substancję Tymol, która nie może być przyjmowana w dużych ilościach i długo.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 599
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12123
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13501
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 599
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12123
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13501
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
1. Tymianek i szałwię umieścić w butelce ze spirytusem. 2. Odstawić na 2-3 tygodnie (spirytus zmieni kolor, tymianek się odbarwi, szałwia również)
3. Po tym czasie zlać spirytus do butelki o pojemności 0,75 l i uzupełnić przegotowaną zimną wodą z dodatkiem cukru.
4. Otrzymuje wtedy nalewkę o mocy ok. 70%. Jeżeli ktoś chce słabszą np. 30% - spirytus połączyć trzeba z 1 litrem wody. Najlepsza nalewka jest po ok. roku.