Do góry

Napoje Przepis na:

Tymsal (Nalewka tymiankowa z szałwią)

Tymsal (Nalewka tymiankowa z szałwią)

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 188

Tymianek jest bardzo popularnym ziołem przyprawowym i leczniczym. Tymianek na przede wszystkim właściwości odkażające i bakteriobójcze. Stosowany jest u nas na chrypkę, kaszel, ból gardła, bolące zęby i dziąsła. Podobne właściwości ma szałwia. Nalewkę można pić, stosować jako płukankę do gardła lub do pędzlowania dziąseł. Ale z umiarem, bo tymianek zawiera substancję Tymol, która nie może być przyjmowana w dużych ilościach i długo.

Składniki

  • Tymianek (garść pędów)
  • Szałwia (kilka pędów)
  • Cukier (1-2 łyżki)
  • Spirytus 96% (0,5 litra)
  • Woda ok. 0,25 l
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Tymianek i szałwię umieścić w butelce ze spirytusem.
    2. Odstawić na 2-3 tygodnie (spirytus zmieni kolor, tymianek się odbarwi, szałwia również)

  2. 3. Po tym czasie zlać spirytus do butelki o pojemności 0,75 l i uzupełnić przegotowaną zimną wodą z dodatkiem cukru.

  3. 4. Otrzymuje wtedy nalewkę o mocy ok. 70%.
    Jeżeli ktoś chce słabszą np. 30% - spirytus połączyć trzeba z 1 litrem wody.
    Najlepsza nalewka jest po ok. roku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 sierpnia Swietny, Jestem zaskoczona, jak niewiele potrzeba zieleniny aby miec tak dobra nalewke. Teraz zamiast kupowac w aptece sama bede mogla sobie zrobic.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 sierpnia Często męczy mnie kaszel więc ta naleweczka w sam raz dla mnie... oczywiście zdrowotnie:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń