Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymianek jest bardzo popularnym ziołem przyprawowym i leczniczym. Tymianek na przede wszystkim właściwości odkażające i bakteriobójcze. Stosowany jest u nas na chrypkę, kaszel, ból gardła, bolące zęby i dziąsła. Podobne właściwości ma szałwia. Nalewkę można pić, stosować jako płukankę do gardła lub do pędzlowania dziąseł. Ale z umiarem, bo tymianek zawiera substancję Tymol, która nie może być przyjmowana w dużych ilościach i długo.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3972
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1711
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3972
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1711
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
1. Tymianek i szałwię umieścić w butelce ze spirytusem. 2. Odstawić na 2-3 tygodnie (spirytus zmieni kolor, tymianek się odbarwi, szałwia również)
3. Po tym czasie zlać spirytus do butelki o pojemności 0,75 l i uzupełnić przegotowaną zimną wodą z dodatkiem cukru.
4. Otrzymuje wtedy nalewkę o mocy ok. 70%. Jeżeli ktoś chce słabszą np. 30% - spirytus połączyć trzeba z 1 litrem wody. Najlepsza nalewka jest po ok. roku.