Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej kompot jest ugotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie aromaty i smaki przejdą z suszu do wody, kompot będzie smaczniejszy. Kompot podajemy o temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 700
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4183
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17426
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3270
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 226
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 700
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4183
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17426
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3270
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 226
Składniki
Gdy mamy suszone owoce ze sklepu to najpierw je płuczemy w zimnej wodzie, jeśli mamy swoje to nie musimy tego robić. Suszone owoce wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ( 3 l ). Garnek odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem ( najlepiej na noc ). W tym czasie susz nasiąknie wodą .
Następnie stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy pokrywką , zagotowujemy. Gdy kompot się zagotuje, przykręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez około 5 - 10 minut. Gasimy ogień ( teraz możemy ewentualnie dosłodzić kompot do smaku ) i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.