Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej kompot jest ugotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie aromaty i smaki przejdą z suszu do wody, kompot będzie smaczniejszy. Kompot podajemy o temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 96
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3604
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 382
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 64
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 96
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3604
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 382
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 64
Składniki
Gdy mamy suszone owoce ze sklepu to najpierw je płuczemy w zimnej wodzie, jeśli mamy swoje to nie musimy tego robić. Suszone owoce wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ( 3 l ). Garnek odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem ( najlepiej na noc ). W tym czasie susz nasiąknie wodą .
Następnie stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy pokrywką , zagotowujemy. Gdy kompot się zagotuje, przykręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez około 5 - 10 minut. Gasimy ogień ( teraz możemy ewentualnie dosłodzić kompot do smaku ) i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.