Prosty przepis na aromatyczny kompot z suszu. Dokładnie taki kompot jest u nas na wigilijnym stole.
Wigilijny kompot z suszu
Składniki
- 1/2 kg suszonych śliwek
- 200 g suszonych moreli
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 l wody
Składniki
- 1/2 kg suszonych śliwek
- 200 g suszonych moreli
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 l wody

Etapy przygotowania
Śliwki i morele zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Cytrynę myjemy i parzymy wrzątkiem, kroimy w grube plastry i dodajemy do owoców. Dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy owoce i słodzimy kompot miodem. Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6204

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6204

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- 1/2 kg suszonych śliwek
- 200 g suszonych moreli
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 l wody
Śliwki i morele zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Cytrynę myjemy i parzymy wrzątkiem, kroimy w grube plastry i dodajemy do owoców. Dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy owoce i słodzimy kompot miodem. Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Z regionu, którego pochodzę robi się taki kompot na wigilię ;).